Розділи новин

Старі публікації [0]
1991 - 2000 [1]
2001 [0]
2002 [1]
2003 [1]
2004 [0]
2005 [2]
2006 [6]
2007 [1]
2008 [5]
2009 [18]
2010 [5]
2011 [2]
2012 [0]
2013 [0]
2014 [0]
2015 [3]
Бльоґ [3]
Головна » Архів матеріалів

Уже виготовлено камінь із надписом «Видатному полтавчанину, головному отаману УНР, Симону Петлюрі», який встановлять на місці, де стоятиме пам’ятник. Ескіз пам’ятника вже готовий, повідомляє в понеділок прес-служба «Нашої України». «Зараз ми обираємо місце, де буде встановлено пам’ятник», — повідомив перший заступник голови обласної держадміністрації Іван Близнюк. Ідею встановлення підтримують Полтавська обласна організація «Нашої України» й обласна держадміністрація, повідомляє Інтерфакс-Україна. Симон Петлюра, який народився в Полтаві (1879—1926) — голова Директорії Української Народної Республіки (УНР), який проголосив 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві Акт об’єднання УНР і Західно-Української народної республіки (ЗУНР). Указом другого президента України Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року, 22 січня проголошено Днем Соборності України.

... Читати далі »

Категорія: 2007 | Переглядів: 627 | Дата: 02.12.2008

В Украине пройдет ряд мероприятий, посвященных 80-й годовщине со дня смерти украинского государственного и политического деятеля Симона Петлюры (на фото), сообщил министр культуры и туризма Игорь Лиховой на пресс-конференции в понедельник в Киеве, пишет Интерфакс-Украина. «Личность Петлюры в Украине еще не нашла, к сожалению, соответствующего его взносу в строительство украинской нации, украинского государства, места, и поэтому принято политическое решение на наивысшем уровне сделать все для того, чтобы больше в Украине детей не пугали Симоном Петлюрой, как это было на протяжении длительного времени», — заявил И.Лиховой, в то же время добавив: «Мы должны сломать этот стереотип». 25 мая, в день смерти С.Петлюры, в Национальном музее истории Украины откроется выставка «Рыцарь ук ... Читати далі »

Категорія: 2006 | Переглядів: 621 | Дата: 02.12.2008

В історії національно-визвольної боротьби та української державності ім'я Симона Петлюри займає почесне місце. Його внесок в справу національного та соціального визволення українського народу досить показний, хоч з цього приводу збереглося багато діаметрально протилежних тверджень. Інакше, мабуть, і не могло бути, бо по-різному бачилися сучасникам С.Петлюри майбутнє України та шляхи її визволення. А тому вони, залежно від своїх політичних уподобань, або гаряче схвалювали його діяльність, або ж гостро засуджували. Що ж до ворогів незалежної України, починаючи від комуністів і кінчаючи російськими монархістами, то вони ненавиділи С.Петлюру і, як тільки могли, паплюжили його ім'я. А зважаючи на той факт, що Петлюра був дитям свого часу, перебував під впливом деяких ідей та концепцій, поширених на той час, і не міг внаслідок цього уникнути помилок і прорахунків, то це тільки допомагало його ворогам і крити ... Читати далі »
Категорія: 2002 | Переглядів: 597 | Дата: 30.11.2008

Симон Васильович Петлюра (1879 - 1926) - одна із найяскравіших і водночас найсуперечливіших постатей української історії. Життя та діяльність нащадка реєстрових козаків та православних священнослужителів, який рано усвідомив свою українськість, одного з лідерів Української революції, Голови Директорії й Головного отамана військ УНР завжди привертали увагу як сучасників-політиків, так і науковців (не лише вітчизняних). Мемуари, архівні документи, історіографія зафіксували найрізноманітніші оцінки його особи - від національного героя до зрадника української ідеї. Вивчення діяльності цього визначного громадсько-політичного й державного діяча активізувалося з відновленням державної незалежності України. Праці київських учених В. Верстюка, В. Сергійчука, Ю. Шаповала, С. Литвина, І. Срібняка та ін. репрезентували новий підхід до висвітлення ролі С. Петлюри у формування української державності. Свідоме прагнення суспільства ... Читати далі »
Категорія: 2006 | Переглядів: 911 | Дата: 29.11.2008

25 травня 1926 року в Парижі з рук Самуїла Шварцбарта загинув головний Отаман УНР Симон Васильович Петлюра.
 
Сподіваємось, що в світлі відповідних розпоряджень та ініціатив Президента Ющенка в ці дні засоби масової інформації приділять належну увагу висвітленню життєвого шляху та боротьби Симона Петлюри.
 
Тож роздумуючи над підготовкою матеріалу з нагоди 80-ї річниці цієї дати, прийшли до висновку, що напевно доцільно запропонувати вашій увазі маловідому статтю доктора Дмитра Донцова, опубліковану з нагоди процесу над убійником. Тож, подаючи статтю Донцова, таким чином вшановуємо світ ... Читати далі »
Категорія: 2006 | Переглядів: 633 | Дата: 02.10.2008

У столиці України створено музей Української Народної Республіки (УНР). Про це на прес-конференції повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Віталій Журавський.

"Необхідність створення окремої просвітительської установи, що висвітлювала б історію Української Народної Республіки, назріла вже давно. Адже мета такого Музею - виконувати патріотичну функцію, виховувати молоде покоління", - відзначив Віталій Журавський.

"Створення Музею на території Будинку вчителі не випадково: адже саме тут колись базувався перший український парламент УНР. Крім того, саме це місце вважається одним з осередків національної демократії. Протягом 80-х і 90-х років тут відбувалися з'їзди та форуми всіх національних демократичних сил УНР", - розповів В.Журавський.

Він додав, що зараз вдалося частково відновити історичну топографію будинку, коли там працювала Українська Центральна Рада. ... Читати далі »
Категорія: 2008 | Переглядів: 566 | Дата: 08.05.2008

Объявлена программа мероприятий, посвященных 80-й годовщине смерти лидера Украинской народной республики Симона Петлюры.
 16 мая прошлого года Президент Виктор Ющенко подписал указ "Об увековечении памяти выдающихся деятелей Украинской народной республики и Западно-Украинской народной республики", в числе которых был назван и Симон Петлюра.
Для выполнения указа был создан организационный комитет, который займется организацией всех мероприятий. Его главой назначен министр культуры и туризма Игорь Лиховой.
На протяжении нескольких дней, вплоть до 25 мая - дня смерти Симона Петлюры, в Киеве пройдет сразу несколько мероприятий, посвященных его памяти. Так, в Национальной опере состоится художественная ак ... Читати далі »
Категорія: 2006 | Переглядів: 663 | Дата: 16.05.2006

У Парижі осквернили могилу відомого українського державного і політичного діяча Симона Петлюри.
 
На надмогильному пам'ятнику, який був пошкоджений в кількох місцях, була намальована свастика. Могилу Симона Петлюри в Парижі доглядає українська бібліотека його імені. За словами секретаря бібліотеки Дарії Мельникович, інформацію про це бібліотека передала до поліції. З нотою протесту до міністерства закордонних справ Франції звернулося і посольство України в Парижі. Але поки що ніякої реакції від французької сторони не надходило.
Категорія: 2003 | Переглядів: 698 | Дата: 19.12.2003

« 1 2 3 4 5

Форма входу

Пошук

Друзі

Статистика