Розділи новин

Старі публікації [0]
1991 - 2000 [1]
2001 [0]
2002 [1]
2003 [1]
2004 [0]
2005 [2]
2006 [6]
2007 [1]
2008 [5]
2009 [18]
2010 [5]
2011 [2]
2012 [0]
2013 [0]
2014 [0]
2015 [3]
Бльоґ [3]
Головна » 2009 » Серпень » 2 » Знайдено 11 листів Симона Петлюри
Знайдено 11 листів Симона Петлюри
23:05
Володимир СЕРГІЙЧУК: Це великий державник, який у важких умовах невизнання України не переставав боротися за майбутнє відродження.
На шляху до виконання президентського Указу «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні» зроблено наступний крок. За результатами роботи Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України сьогодні буде презентовано 11 листів Симона Петлюри, які відносяться до періоду від травня до вересня 1922 року. Знайдені листи голови Директорії Української Народної Республіки і головного отамана Армії УНР Симона Петлюри головним чином адресовані прем’єр-міністрові еміграційного Уряду УНР Андрію Лівицькому, а також військовому міністру генерал-поручику Миколі Юнаківу і послу Уряду УНР у Франції Олександру Шульгину. У листах оцінюється тогочасна політична ситуація в Європі та Україні, визначаються завдання керівникам української еміграції, висловлюється ставлення до різних подій. Усі листи виконано Петлюрою власноручно олівцем, а деякі з них навіть помічені надписами «Таємно» і «Довірочно».

Як свідчать архівні матеріали, листи Петлюри зберігалися в особистому архіві Юрка Тютюнника. За словами одного з кращих експертів з епістолярної спадщини України Володимира Сергійчука, який був залучений до попередньої перевірки і оцінки на автентичність і оригінальність листів, ніхто і не сподівався, що ці листи можуть бути в багатотомній архівній справі генерал-хорунжого армії Української Народної Республіки Юрка Тютюнника. Останнього під час проведення масштабної операції в 1923 році чекісти вивезли з-за кордону на територію колишнього СРСР, заарештували й за вироком суду стратили.

Для того, щоб українські історики та науковці мали змогу ознайомитися й ретельно дослідити листи Петлюри, СЗРУ вирішило оприлюднити ці документи. Один лист, адресований військовому міністрові генерал-поручику Миколі Юнаківу, передали для експонування до Музею УНР, а всі копії листів — до Українського інституту національної пам’яті. Крім цього, знайдені документи планується розмістити на веб-сайті СЗР України. За більш детальною інформацією «День» звернувся до доктора історичних наук, професора Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка пана Сергійчика:

— Володимире Івановичу, що яявляють собою листи Петлюри — який вони мають зміст?

— Нами були знайдені десять оригінальних листів Петлюри і одну копію. Цими документами, які були написані власноруч Симоном Петлюрою, він звертався до урядовців Української Народної Республіки, що перебували тоді за межами Батьківщині. В листах йде мова про різні акції української державної влади стосовно подальшого розвитку міжнародних зв’язків УНР. Зокрема, мова йде про те, як реагувати на рішення Генуезької конференції, що підбивала підсумки Першої світової війни, або як мають бути використані вояки, що інтерновані в таборах Польщі тощо.

— Чи можна вважати листи Петлюри історичною сенсацією?

— Я можу назвати цю знахідку до певної міри несподіванкою, тому що всі одинадцять знайдених документів Петлюри стосуються Юрка Тютюнника, хоча і адресовані вони іншим людям. Завдяки цим листам ми дізнаємося про багатогранність діяльності Симона Петлюри в еміграції, його справжній державницький чин. Це велика знахідка для українських архівістів, але хочу зауважити, що таких листів є ще багато, й приховуються вони в різних державних і приватних архівах по всьому світу. Мені доводилося під час підготовки 3-го і 4-го томів праць Симона Петлюри зустрічати такі листи в Оттаві, Бостоні, Варшаві та інших містах. На мою думку, в 5-му томі спадщині праць Петлюри, який я зараз готую, його листи знайдуть своє гідне місце.


Нещодавно в Центральному державному історичному архіві Львова я віднайшов два десятки листів, зокрема, десять із них до того ж самого Тютюнника під час другого зимового походу 1921 року, лист Симона Петлюри до митрополита Андрія Шептицького тощо. Також минулого літа в Краснодарському краї я знайшов дві кримінальні справи проти Симона Петлюри, які були заведені на нього на початку XX ст. у Росії. В цих справах є кілька документів-пояснень, написаних його власною рукою під час перебування Петлюри на Кубані. Таким чином, нам треба продовжувати пошук, і творча спадщина Петлюри стане для нас більш відомою.

— Яке значення матимуть знайдені листи для української історії? Чи відкриють вони більше світла на саму постать Симона Петлюри?

— Знайдені листи ще раз засвідчують, що Симон Петлюра — великий державник, який у важких умовах невизнання України не переставав боротися за майбутнє відродження Української держави. Його листи просякнуті ідеєю, як треба відроджувати державу на українських землях, і якби наші нинішні урядовці знали творчу спадщину Петлюри, вони б не припускались багатьох помилок, починаючи з 1991 року. Я сподіваюся, що ця знахідка Служби зовнішньої розвідки України, яку вони передають у широке використання, стане значним внеском у вивченні української історії.

Іван КАПСАМУН

День, №81, вівторок, 19 травня 2009


Категорія: 2009 | Переглядів: 769 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Друзі

Статистика